Cadouri Ziua Indragostitilor

In primul rand, cine este echivalentul romanesc al Saint Valentine's Day? Sarbatoarea de Dragobete este considerata echivalentul romanesc al sarbatorii Valentine's Day. Dragobetele  era sarbatorit pe 24 februarie. Pe vremuri, pe 24 februarie, oamenii faceau Dragobetele (Ziua Indragostitilor, Cap de primavara, Logodnicul Pasarilor). Sarbatoarea Dragobetelui are legatura cu inceputul primaverii. Omul a dorit sa participe si el la bucuria naturii. Luna februarie era considerata luna de primavara, iar ziua de 24 era inceputul anului agricol. Dragobetele era si prima zi dintr-o scurta perioada (24 februarie - 9 martie) de dominatie a femeii, reminiscenta din cultura arhaica a matriarhatului, restul anului - incepand cu 10 martie (sfarsitul Babelor si inceputul zilelor Mosilor) pana la Dragobetele urmator - stand sub semnul patriarhatului.

Care este diferenta intre cei doi - Sfantul Valentin si Dragobete? Dragobetele e diferit de Sfantul Valentin din traditia catolica in acest fel: daca Sfantul Valentin era o persoana sfanta, calma, in varsta, Dragobetele e un barbat navalnic si aratos. Credinta populara romaneasca spune ca cei care participa la Dragobete vor fi feriti de boli tot anul.

Care este asemanarea Zilei Dragobetelui cu Ziua Sfantului Valentin? Ca si Dragobetele, nu se stie exact cine a fost Sfantul Valentin. Varianta cea mai cunoscuta este aceea ca Valentin a fost un preot care a trait in timpul imparatului Claudius in secolul al III-lea e.n.. Sfantul Valentin a incalcat ordinul emis de imparat, de interzicere a casatoriilor. Motivul emiterii acestui ordin a fost refuzul barbatilor de a-si parasi familiile si de a se inrola in regimentele imparatului. Valentin a incalcat insa acest ordin si a oficiat cateva casatorii in secret. A fost trimis la inchisoare, iar acolo s-a indragostit de fiica gardianului sau. El ii trimitea ei zilnic scrisori de dragoste. De aici vine obiceiul de a se trimite felicitari de Sfantul Valentin. Preotul a fost executat pe data de 14 Februarie. Revenind la comparatia noastra, in mod similar cu Sfantul Valentin, Dragobetele e intruchiparea iubirii.

Care sunt superstitiile de Dragobete? In primul rand, daca nu ai petrecut de Dragobete, sau n-ai vazut nici o persoana de sex opus, vei ramane fara pereche tot restul anului spune o superstitie veche. O alta superstitie: femeile obisnuiau sa atinga un barbat din alt sat, pentru a fi dragastoase tot anul. In fine, desi nu este o sarbatoare religioasa, de Dragobete oamenii nu lucrau, pentru a nu fi pedepsiti de zeu si a avea un an imbelsugat.

Care este etimologia cuvantului Dragobete? Una din ipoteze este ca Dragobete ar putea proveni din slava veche: dragu biti - a fi drag. O alta ipoteza spune ca numele provine din cuvintele dacice trago - tap si bete - picioare (pedes, in latina). Pierzandu-se limba daca, trago a devenit drago, iar pede - bete (cum se numesc cingatoriile inguste, fasiile tesute). Tapul simbolizeaza puterea de procreare, forta vitala, fecunditatea. Exista insa si o alternativa la aceasta ipoteza. Culegatorii de folclor de la sfarsitul veacului al XIX-lea si din prima parte a secolului al XX-lea au mai inregistrat si alte denumiri pentru aceasta sarbatoare, precum "Ioan Dragobete", "Dragostitele", "Santion de primavara", "Cap de primavara" sau "Cap de vara intai", dar si "Dragomiru-Florea" sau "Granguru". In unele traditii este numit  fiu al Babei Dochia si cumnat cu eroul vegetational Lazarica.

Care este pasul urmator? Puteti sarbatori si voi Dragobetele. Puteti insa sarbatori si Ziua Sfantului Valentin (Saint Valentine's Day). Nu uitati sa cumparati un cadou persoanei iubite. Puteti face asta din timp. Va dorim multa iubire.

Produse din site